Långfredagsmiddag - förrättstrio med Påsktema

Traditionsenligt så firar vi Långfredagen med våra bästa vänner. Fyra familjer är vi som har kamperat ihop under årens lopp. Med maxuppsättning av originalmedlemmar så är vi 18 pers, och på senare år har det kommit och gått lite olika respektive till våra ungdomar. Man vet aldrig hur många vi blir men när huset är fullt är det en underbar rikedom och en stor glädje. Vi kör allt som oftast knytis och ansvarar för varsin rätt. Till Långfredagsmiddagen i år har vi ansvar för förrätten. Jag läser recept och spånar idéer i flera dagar men kan som vanligt inte bestämma mig. Tills sist får det bli tre olika smårätter som får samsas i en förrättstrio med Påsktema. Till det dricker vi trevligt bubbel eller ljust öl, allt efter tycke och smak.
 
Sparris- och ostpastejer (ca 20 st), recept från Buffé nr 6, 2002
1 pkt kyld färdigkavlad smördeg
20 små portionsformar i aluminium
Fyllning:
1 pkt fryst sparris
2 dl lagrad riven ost
1 liten rulle chèvreost
Äggstanning:
4 äggulor
4 dl gräddfil
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1/2 dl finhackad gräslök
 
Skär smördelgen i 20 lika stora rutor och tryck ut i formarna. Tina och skär sparrisen i mindre bitar. Fördela sparris och riven ost i formarna. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och skeda upp i formarna. Skär getosten i lagom stora bitar och toppa varje paj med en bit. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 20-30 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ägghalvor med curryröra (12 st), recept från Arla
 
3/4 dl crème fraiche
1 grönt äpple
2 msk mango chuteny
2 krm curry (jag tog mycket mer!)
1 krm salt
1 krm svartpeppar
6 st hårdkokta ägg från världens bästa Hedemorahönor!
Garnering: rostad lök
 
Vispa crème fraiche med elvisp till fast kräm. Kärna ur, skala och skär äppet i pyttesmå tärningar. Blanda ihop crème fraiche, äpple, mago chutney och curry. Smaka av med salt, peppar och mera curry. Skala och dela äggen i halvor. Ta ut gulorna och smula ner 2/3 i röran. Fyll ägghalvorna med röran och toppa med resten av den smulade äggulan och rostad lök.
 
 
Fina ägg från mina underbara hönor!!
 
Skagentårta (ca 10-12 bitar), recept från Buffé nr12, 2001
Botten:
200g kavring
75g smält smör
Fyllning:
200g Philadelphiaost
250g kesella
3 msk färskriven pepparrot
200g skalade hackade räkor
150g hackade kräftstjärtar
1/2 dl finhackad dill
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Dekoration:
Stenbitsrom, dillvippa, citronskivor och några räkor eller kräftstjärtar
 
Smula ner kavringen i en matberedare och blanda med det smälta smöret till en smulig deg. Tryck ut i en rund form med löstagbar kant ca 24 cm och smörpapper i botten. Låt stå svalt. Blanda alla ingredienser till fyllningen ordentligt och bred ut jämnt i formen. Låt vila kallt i minst ett par timmar eller över natten. Dekorera och skär i tårtbitar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: