Ceasarsallad

Ikväll är jag värdinna för vår härliga bokcirkel. En gång i månaden träffas vi och pratar om en utvald bok. Fast i ärlighetens namn pratar vi mest om annat...och dricker vin...och äter något...och pratar om annat igen. Till sist kommer alltid någon på att lite skamset fråga; "vad tyckte ni om boken då?"  Hehe, alltid lika kul! 
 
Jag fick hjälp av Evelina att välja meny och ikväll blir det Ceasarsallad. Självklart med hemmagjord Ceasardressing. Att grilla kycklinginnerfiléer, knapersteka bacon, blanda salladsbasen och hyvla en riktigt god parmesanost klarar jag fint. Men Ceasardressingen höll på att ta knäcken på mig! Två olika recept testades och förkastades igårkväll. Men skam den som ger sig, de fick stå och mogna i kylen över natten och efter provsmakning och utvärdering valde jag en av dem att jobba vidare med idag. Någonting tar överhanden bland alla smaker, kan det vara sardellerna? Eller vitlöken? Eller rödvinsvinägern? Mycken vånda och tiden börjar bli knapp innan gästerna kommer...
 
Men säg det som inte går att fixa med en liten dutt av egen honung! Det var precis vad som behövdes för att runda av smakerna och binda ihop helheten till en fyllig, krämig, smakrik sås gjord på solgula äggulor från världens vackraste Hedemorahönor. Och honungen stod inte ens i receptet! :-)
 
Hoppas att mina bokladies blir nöjda.
 
Ceasardressing (8 port)
2 Äggulor
2 små Vitlöksklyftor
6 Sardeller
4 msk Rödvinsvinäger
3-4 msk Mjölk
1 dl Rapsolja
1 dl Olivolja
50g riven Parmesanost
Salt och Svartpeppar
Honung!
 
Mixa äggulor, finhackade sardeller, pressad vitlök och rödvinsvinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning. Blanda ner osten, och mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och ev honung.
 
Övriga ingredienser till salladen (8 port)
Kycklinginnerfiléer (jag tog 2x700g) och grillade i ugnen. Serverades separat.
2 huvuden Romansallad finstrimlas
2 pkt Bacon knappersteks, låt rinna av på hushållspapper och dela i mindre bitar
2 askar Miniplommontomater i  halvor
1 rödlök i tunna klyftor
Brödkrutonger (godast med egna) servera separat så blir de inte svampiga
Rikligt med hyvlad god Parmesan
 
Ostar, kex och jordgubbar får avsluta måltiden.
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: