Dagens utmaning

Hela familjen kommer på middag ikväll. Jag ser fram emot det massor, har så sällan alla hemma samtidigt förutom vid kalas. Jag har länge velat prova att tillga en hel kalkon och idag ska det ske!
 
Att hantera en hel kalkon är faktiskt lite mer groteskt än jag hade trott...jag skickar en skamsen tanke till våra små hönor ute i hönshuset och viskar ett tyst förlåt när jag trycker i fyllningen och penslar kalkonstackaren i rumpan med smör och sojablandningen. Skjuss in i ugnen och nu ska den stekas i några timmar och penslas och ösas.
 
 
 
Fyllning: 
En halv citron i halsöppningen
Klyftade svenska äpplen och katrinplommon så att det fyller fågeln
 
Gnid in kalkonen med den andra halvan av citronen.
 
Pensla med:
Smält smör smaksatt med kinesisk soja, salt peppar och en klick honung
 
Sätt in i nedre delan av ugnen på 175 grader med bröstsidan uppåt, pensla, ös och vänd ibland. Innertemp ska vara 70-80 grader i bröstfilén beroende på vilket recept man följer. Om klar köttsaft kommer ut så är den klar.
 
Sås tillreds på den goda stekskyn, grädde, pressad apelsin och spetsas med konjak.
 
Jag har världens bästa supporters i köket, kan knappast misslyckas!!
 
 
 
Jag tror att mamman är lite suddig efter en dag i köket...men familjen ser rätt nöjd ut. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: