Nyårsafton 2015
År 2015 går mot sina sista skälvande timmar och ett nytt år föds snart ur röken från nyårsraketerna.
Det brukar kännas bra att summera och lämna bakom sig det gamla för att kunna sätta upp mål och riktlinjer för det nya, men i år känns det svårt. Jag är ödmjukt tacksam för allt det fina jag har i mitt liv, tacksam för att jag får vara med om så mycket underbart och roligt, tacksam för den relativa trygghet vi har i vårt land och den ibland överdådiga levnadsstandarden vi har när det finns så många behövande medmänniskor. Men ibland är livet tungt och det är svårt att vara tacksam.
Jag vill inte summera året i svårmod och därmed lockas att ta med mig svårmodet in i det nya årets planer. Med den sista vackra solnedgången över det gamla hoppas jag på nya möjligheter och nya soluppgångar i det nya 2016.

Chokladpavlova (tillägg till Nyårsafton i efterhand)
Nyårsmenyn hemma hos våra fina vänner bjöd på så mycket gott! Proffsvacker dukning och det ena goda efter det andra serverades tillsammans med trevligt sällskap i goda vänners lag. En kväll att minnas och glädjas åt länge!

Mitt bidrag var efterrätten och det blev Chokladpavlova inspirerad av Roy Fares recept. Lite pyssligt med många olika komponenter att förbereda för att sedan lägga ihop strax före servering. Men det var såå värt det! Tyvärr var vi nog lite för mätta av allt gott som serverats innan för att kunna njuta fullt ut av denna chokladfluffiga skapelse. Men tack i alla fall till Roy Fares för en toppentårta!
Marängbottnar
75 gr Marabou mörk choklad
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 msk maizena
1 tsk vitvinsvinäger
Smält chokladen och låt svalna lite. Rita upp två cirklar på bakplåtspapper (t.ex 22 cm och 18 cm). Vispa äggvitorna hårt och blanda i sockret lite i taget när de börjar stelna. När vitorna är så fasta att man kan vända bunken upp och ner tillsätts vinäger och maizena och vispas ner. Ringla ner den smälta chokladen och vänd ner försiktigt ett par varv med en sked eller slickepott. Bred ut marängen på cirkarna (jag hade två olika plåtar och bytte plats i ugnen efter halva tiden). Grädda mitt i ugnen i 150 grader i 1 timme. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar tills de kallnat. Förvara gärna i ugnen över natten om bottnarna förbereds dagen innan.
Chokladkräm
75 gr 70% Marabou Premium mörk choklad
2 äggulor
3/4 dl strösocker
2 msk maizena
2,5 dl standardmjölk 3%
3/4 tsk vaniljsocker
15 gr smör
Bryt/hacka chokladen i mindre bitar. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Koka upp mjölk och vanlijsocker. häll mjölken över ägguleblandningen och rör om. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt under konstant omrörning tills blandningen tjocknar. Sjud ett par minuter under omrörning. Dra kastrullen från värmen och blanda i den hackade chokladen och rör om tills den smält helt. Rör i smöret så att det också smälter. Låt chokladkrämen svalna och förvara sedan i burk med lock i kylen tills tårtan ska monteras.
Chokladsås
1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
3/4 dl vispgrädde
15 gr smör
Blanda socker och kakao med grädde och smör i en kastrull och värm försiktigt. Sjud ca 5 minuter under omrörning så att det inte bränner fast. Låt svalna och förvara sedan i burk med lock i kylen tills tårtan ska monteras.
Till garnering
4 dl vispad grädde
25 gr riven 70% Marabou Premium mörk choklad
ev siktad kakao
Silverkulor
Låt chokladkrämen och chokladsåsen stå framme någon timme och bli rumstempererade innan tårtan läggs ihop. Börja med den största botten, bred ett lager chokladkräm över och sedan vispad grädde. Ringla lite chokladsås över grädden och lägg på den mindre botten. Fortsätt med resten av chokladkrämen och grädden och garnera med ringlad chokladsås, riven choklad, siktad kakao och silverkulor eller efter tycke och smak. Bon Appétit!
