Julgodis

Tillbringade förmiddagen i tandläkarstolen för att dra ut en tand, ingen favoritsysselsättning precis. Uj vad jag har gruvat mig innan! Och vad gör man bäst efteråt, sårig och öm och vimmelkantig? Jo bakar julgodis! Hur klokt är det på en skala? Inte alls klokt och tänk på de tänderna jag trots allt har kvar i munnen, hur går det för dem?
Men ska det bli en riktig jul, det är exakt 1 vecka kvar till julafton, och ingenting är förberett ännu så måste man självklart baka julgodis. 
 
Dagens sorter:
 
Vit Fudge med citron (från Arla.se)

Receptet gäller för ca 50 st

  • 12 dl strösocker
  • 12 dl vispgrädde
  • 1 dl vit sirap
  • 12 tsk salt
  • 50 g smör
  • 100 g vit choklad
  • rivet skal av 1 st citron

Blanda socker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör i smeten ganska ofta. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det och citronskalet i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm. Låt svalna. 

Skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Försvara svalt.

 
 
Pepparkakstryffel

250gram mjölkchoklad
1 dl grädde
1 msk smör
2 msk florsocker
2 tsk pepparkakskrydda

Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och smör. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills all choklad smält. Ställ i kylen ca 1 timme och spritsa sedan smeten i ischokladformar och sikta över en blandning av  florsocker och pepparkakskrydda. 
 
 
 
5-minuterskola
 
100g smör
2dl socker
2 msk kakao
4 msk vetemjöl
1 dl ljus sirap
 
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastull och koka i 5 minuter eller tills kolan klarar kulprovet. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Klipp eller skär i bitar innan den har stelnat helt. Slå in i smörpapper.
 
 
 

Vita pepparkaksbollar (cirka 20 lite mindre bollar)

75 g pepparkakor

100 g mandelmassa

ca 40 g mjukt smör

1 tsk pepparkakskrydda

200 g vit choklad

+ en extra krossad pepparkaka till dekoration

Krossa pepparkakorna i en mortel. Riv mandelmassan. Blanda pepparkakor, mandelmassa, smör och pepparkakskryddan. Rulla till lite mindre runda bollar och lägg på bakplåtspapper.

Hacka den vita chokladen och smält över vattenbad eller i micro. Doppa kulorna i chokladen, strö över lite pepparkakssmul och låt kulorna stelna.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: