Julgodis
Receptet gäller för ca 50 st
- 1 1⁄2 dl strösocker
- 1 1⁄2 dl vispgrädde
- 1 dl vit sirap
- 1⁄2 tsk salt
- 50 g smör
- 100 g vit choklad
- rivet skal av 1 st citron
Blanda socker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör i smeten ganska ofta. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna något. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det och citronskalet i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm. Låt svalna.
Skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Försvara svalt.

250gram mjölkchoklad
1 dl grädde
1 msk smör
2 msk florsocker
2 tsk pepparkakskrydda
Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och smör. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills all choklad smält. Ställ i kylen ca 1 timme och spritsa sedan smeten i ischokladformar och sikta över en blandning av florsocker och pepparkakskrydda.


Vita pepparkaksbollar (cirka 20 lite mindre bollar)
75 g pepparkakor
100 g mandelmassa
ca 40 g mjukt smör
1 tsk pepparkakskrydda
200 g vit choklad
+ en extra krossad pepparkaka till dekoration
Krossa pepparkakorna i en mortel. Riv mandelmassan. Blanda pepparkakor, mandelmassa, smör och pepparkakskryddan. Rulla till lite mindre runda bollar och lägg på bakplåtspapper.
Hacka den vita chokladen och smält över vattenbad eller i micro. Doppa kulorna i chokladen, strö över lite pepparkakssmul och låt kulorna stelna.
