Äppeltider

Vårt lilla äppelträd måste ha fått flitig påhälsing av bina under precis rätt tidunkt för jag har aldrig sett på mycket och så fina äpplen på det lilla trädet. Och vad gör man med extremt mycket Transparent Blanche? De mognar snabbt och blir ännu snabbare övermogna. Hela skörden kan vara över på bara någon vecka om man har otur. Det gäller att ta vara på och bevara så mycket som möjligt direkt, några dagar senare kan det vara för sent. 
 
 
Här kommer ett urval av dagens äppelfix.
 
Äppelchips
 
Kärna ur och skiva äpplena mycket tunt. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och pudra över florsocker och lite kanel (om man vill). Torka i ugnen i 100 grader 2-3 timmar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ingers äppelkaka
Min underbara dagmamma på 70-talet hette Inger. Hon var också mamma till min bästis och kan man tänka sig något bättre än att få tillbringa eftermiddagarna efter skolan hemma hos sin bästis? Inger var inte bara helt underbar som person utan dessutom väldigt huslig, konstnärlig och pysslig. Jag glömmer aldrig hennes goda pannkakor, barbie- och dockkläderna hon sydde åt mig och bästisen och alla roliga julpyssel vi gjorde i advent. Tyvärr gick hon bort alldeles för tidigt i samma elaka sjukdom som så många andra. Hennes minne lever dock vidare genom barn och barnbarn och de konstnärliga alster som hon har lämnat efter sig. För mig personligen lever hon vidare i dennna alldeles underbara äppelkaka som i min familj fått namnet Ingers äppelkaka. Den är den ultimata äppelkakan. Alla som har smakat den älskar den. Jag tror att hemligheten ligger i att smör och mjölk kokas och hälls varmt i smeten och det ger en karamellig smörsmak åt sockerkakan. Syrliga äpplen, kanel och pärlsocker därtill och lyckan är gjord! Servera den gärna nybakt och ljummen med glass, vaniljsås eller grädde. Eller som en helt vanlig (fast ovanligt god) sockerkaka till kaffet.
 
Recept:
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
150g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
 
äpplen i klyftor
pärlsocker och kanel
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smör i en kastrull, häll på mjölken och koka upp. Häll smörblandningen, vetemjöl och bakpulver i äggsmeten och vispa ihop till en slät smet. Häll i en smord och ströbröad långpanna. Tryck ner skalade och urkärnade äppelklyftor i ett vackert mönster. Strössla över pärlsocker och kanel. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 20 minuter. Prova med en sticka att kakan är klart.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Äppelmos
Helt vanligt äppelmos, kan inte bli enklare. Med Transparent Blanche behövs varken mosvagga eller matberedare med passersats. Om man skalar, kärnar ur och delar äpplena i småbitar så kommer det att mosa till sig lagom ändå när man försiktigt kokar med lite vatten. Späd med mera vatten om det blir torrt i botten och rör då och då. I mitt tycke är det bara gott om moset har lite bitighet och man kan ana dess ursprung ur hemodlade äpplen. Jag sockrar med försktighet eftersom jag ändå ska frysa moset. Med eller utan kanelstång som smaksättning, du väljer själv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: